Tärkeimmät tärpit asetuksesta
Selvitä koskeeko asetus sinua
On tärkeää selvittää hyvissä ajoin, onko toimintasi metsäkatoasetuksen alaista ja jos on, millaisia toimenpiteitä sinulta vaaditaan.
Lataa infopaketti!
Asetuksen voimaantulo
Metsäkatoasetus tulee nykyisen päätöksen mukaan virallisesti voimaan 30.12.2024. PK- yrityksille siirtymäaikaa on kuitenkin jatkettu 29.6.2025 saakka.
EU- komissio on äskettäin tehnyt ehdotuksen voimaantulon siirtämisestä vuoden 2025 loppuun, päätöstä ei ole vielä tehty.
Sanktiot noudattamatta jättämisestä
Sanktiot ovat maksimissaan vähintään 4 % sakko EU-tason liikevaihdosta, mainehaitta, määräaikainen poissulkeminen julkisista hankinnoista ja markkinoilta vedot.
Mikä metsäkato?
Metsäkato tarkoittaa metsien häviämistä tai tuhoutumista, usein ihmisen toiminnan seurauksena. Se on globaali ongelma, joka vaikuttaa ekosysteemeihin ja ihmisten elinoloihin muun muassa seuraavasti:
- Biodiversiteetti: Metsät ovat elinympäristö monille lajeille. Metsäkato johtaa lajien katoamiseen ja ekosysteemien heikkenemiseen.
- Ilmastonmuutos: Metsät sitovat hiilidioksidia, ja niiden häviäminen lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.
- Maaperän eroosio: Juuret pitävät maata paikoillaan. Metsien häviäminen johtaa eroosioon heikentäen maaperän laatua ja tuottavuutta.
- Vedenkierto: Metsät vaikuttavat vedenkiertoon ja paikalliseen ilmastoon. Niiden häviäminen johtaa kuivumiseen ja vesivarojen vähenemiseen.
- Ihmisten elinkeinot: Monet yhteisöt ovat riippuvaisia metsistä hankkiakseen elantonsa. Metsäkato heikentää paikallisten yhteisöjen taloudellista tilannetta.
- Sosiaalinen oikeudenmukaisuus: Metsäkato vaikuttaa erityisesti alkuperäiskansoihin ja yhteisöihin, jotka ovat sidoksissa metsiin kulttuurisesti ja taloudellisesti.
Metsäkato uhkaa siis vakavasti ekosysteemejä, ihmisten hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Vähentääkseen näitä vaikutuksia EU on koostanut listan riskihyödykkeistä (esim. puu ja paperi), joiden tuottaminen ja jalostaminen aiheuttaa eniten metsäkatoa, sekä valvoo jatkossa näiden hyödykkeiden ja tuotteiden tuontia, vientiä ja kaupankäyntiä metsäkatoasetuksella.
Mitä minulta edellytetään?
Jos yrityksesi kuuluu metsäkatoasetuksen piiriin, joudut huolehtimaan kaikki tai osan seuraavista asioista kuntoon:
- Kestävyysvelvoitteet: Sinun on varmistettava, että yrityksesi hankkimat raaka-aineet tai niistä valmistetut tuotteet eivät ole aiheuttaneet metsäkatoa.
-
Seuranta ja raportointi: Sinun on pystyttävä seuraamaan ja raportoimaan yrityksesi toimitusketjusta DD, eli Due Diligence- järjestelmällä.
-
Todistukset ja dokumentaatio: Yritykseltäsi vaaditaan asianmukaisia todisteita, kuten DD- vakuutus ja dokumentaatiota, joka osoittaa, että tuotteet eivät ole osaltaan edistäneet metsäkatoa.
- Traces- merkinnät: Vastuullasi on tehdä eräkohtaiset merkinnät ja tiedonkuljetukset EU:n TRACES- järjestelmässä.
-
Riskinarviointi: Sinun on arvioitava yritystoimintasi riskit, jotka liittyvät toimitusketjujen metsäkatoon sekä toteutettava toimenpiteitä riskien minimoimiseksi.
Velvoitteiden määrä riippuu paitsi tuotteista ja hyödykkeistä, myös yrityksesi koosta ja siitä, oletko ns. kauppaa tekevä yritys. Asetuksen rikkomisesta seuraa tuntuvia sanktioita, pahimmillaan vähintään 4% sakko yrityksen EU-liikevaihdosta.
Kuulostaako hankalalta päästä kärryille?
Ei huolta! Olemme koostaneet laajan konkreettisen infopaketin, jonka avulla sinun on helppo selvittää onko toimintasi asetuksen alaista, mitkä velvoitteet koskevat sinua ja miten täytät ne kätevimmin. Sieltä löydät myös vastaukset kysymyksiin kuten: Lasketaanko tuotteideni pakkaukset metsäkatoasetuksen alaisiksi? Miten yritykseni koko määräytyy jos se on osa konsernia? Mitä tarkoittaa kauppaa käyvä yritys ja miten tämä nimike vaikuttaa velvollisuuksiini? Entä kierrätetyt tuotteet? Infopaketin on koostanut vastuullisuusasiantuntijamme Mikko Lindevall Suomessa metsäkatoasetuksesta vastaavan Ruokaviraston avulla.
Mikko Lindevall
Ympäristövastuullisten ratkaisujen tuotepäällikkö